Gekozen zorgtechnologie: BelevenisTafel

Waarvoor dient de technologie?

De BelevenisTafel is er voor álle ouderen: van vitale senioren tot ouderen met ernstige geheugenproblematiek. Door het brede aanbod van interactieve social & serious games kan iedereen meedoen, hetgeen zorgt voor samenhorigheid en verbinding. Voor mensen met dementie biedt de BelevenisTafel een scala aan interactieve en stimulerende activiteiten. Deze activiteiten kunnen variëren van eenvoudige puzzels en spelletjes tot muzikale en visuele ervaringen. Het belangrijkste kenmerk van de tafel is dat het zich aanpast aan de individuele behoeften en mogelijkheden van elke persoon. Dit maakt het mogelijk om een persoonlijke en betekenisvolle ervaring te creëren die aansluit bij de interesses en achtergrond van de persoon. Het gebruik van de BelevenisTafel kan tal van voordelen bieden: (1) Het kan helpen bij het verminderen van gevoelens van isolatie en verveling, en  (2) het stimuleren van sociale interactie en communicatie. (3) Daarnaast kan het bijdragen aan het behoud van cognitieve vaardigheden en (4) het versterken van het gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid.

Voor zorgverleners en familieleden kan de BelevenisTafel ook een waardevol hulpmiddel zijn. Het kan hen ondersteunen bij het bieden van persoonsgerichte zorg en het bevorderen van een positieve en stimulerende omgeving. In essentie is de BelevenisTafel meer dan alleen een stuk technologie; het is een instrument dat het potentieel heeft om het leven van ouderen op een significante manier te verrijken en te verbeteren.

Foto:

BelevenisTafel

Hoe werkt het?

Het product wordt altijd door iemand van De BelevenisTafel zelf geleverd en geïnstalleerd. Het product spreekt voor zichzelf en een uitgebreide training zou in principe dus niet nodig hoeven te zijn. De technische handleiding (hardcopy) wordt meegeleverd bij de BelevenisTafel. De handleiding voor gebruikers van het product staat op de tafel zelf en wordt via email door onze binnendienst aan de contactpersoon bezorgd.

 

Speciale programma’s zorgen voor rust en ontspanning:

-Spellen en applicaties voor elk stadium van dementie

-Groot aanbod van muziek en kinderliedjes van vroeger

-Interactieve praatplaten met herkenbare beelden

 

De Belevenistafel bestaat minimaal uit zes onderdelen:

-BelevenisMenu: Dit menu richt zich op ouderen die nog een redelijk cognitief en motorisch niveau hebben.

-FotoMenu: Het FotoMenu bevat 16 aangepaste TipTiles. De vormgeving is rustiger en elke TipTile bevat maar een aantal foto’s. Ook laten de gesloten tegels al meer van de complete foto zien. Veel tegels hebben een afspeelknop voor muziek of geluiden. De thema’s zijn gekozen in samenwerking met verzorgingshuizen.

-PrikkelMenu: Dit pakket is speciaal ontwikkeld voor dementerenden. De applicaties hebben een rustige vormgeving en zijn te spelen door bewoners met beperkte motorische of cognitieve vaardigheden. De sluitknoppen in de spellen zijn kleiner en blauw.

-VermaakMenu: Dit pakket omvat praatplaten en muziek van de jaren '50, '60 en '70.

-NatuurMenu: Het NatuurMenu bevat 14 langere video’s en twee TipTiles met 70 kortere filmfragmenten. Totaal bevat het NatuurMenu ruim zeven uur aan natuurbeelden.

-TipTileMenu: Dit menu wordt standaard meegeleverd met een TipTile over het Koninklijk Huis. Als u het programma TipTileMaker gekocht heeft kunt u hier later eenvoudig de door uzelf gemaakte TipTiles inzetten.

 

U kunt dit uitbreiden met:

-SpeelMenu

-KleinkindMenu 

Extra informatie:

Meerdere type modellen zijn beschikbaar die verschillen qua grootte, plaatsing (in tafel, tegen wand, overbedmodel,..)

Duur in aankoop (vanaf €5285 excl BTW). 

Adviezen:

  • Voor deze technologie is een mantelzorger niet vereist indien de gebruiker zelf de instellingen kan wijzigen. Een mantelzorger of hulp bij gebruik is wel aanbevolen.
  • Voor het gebruik van deze technologie is er interactie met de gebruiker nodig.
  • Deze technologie kan meteen gebruikt worden, installatie ervan is niet nodig.
  • Deze technologie is duidelijk zichtbaar in huis.

Wordt het vergoed?

Nee

Waar kan je het verkrijgen?

De Belevenistafel

Gebruikte bronnen:

De Belevenistafel