Gekozen zorgtechnologie: BeleefTV

Waarvoor dient de technologie?

De BeleefTV is een breed inzetbare digitale activiteitentafel. Door gebruik te maken van oude en herkenbare beelden, stimuleren we de sociale interactie tussen de bewoners, maar ook met verzorgers en de familie. Daarnaast prikkelen de applicaties het cognitieve gestel en wordt de fijne motoriek getraind.

Het product is erg mobiel en is gemakkelijk tussen verschillende afdelingen en/of locaties te verplaatsen. Hierdoor is het gebruiksgemak maximaal en kan hij overal worden ingezet.

Bij de ontwikkeling van de software proberen we alle cognitieve niveaus tegemoet te komen, zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan worden uitgedaagd. De bediening hebben we zo mogelijk simpel gemaakt, zodat iedereen (verzorgenden, familie, vrijwilligers) met De BeleefTV aan de slag kan.

Foto:

BeleefTV

Hoe werkt het?

Voor de installatie, staan er instructiefilms op het apparaat, alsook wordt er een duidelijke one-pager meegeleverd om het apparaat op te starten. Daarnaast wordt er bij levering een uitleg gegeven van 30-60 minuten en staat er op werkdagen een helpdesk ter beschikking om praktische vragen te beantwoorden.

Een begeleider begeleidt de activiteiten. Denk hierbij aan het spelen van spellen, het zingen van liedjes of het aanzetten van een rustgevende natuurfilm. Afhankelijk van de mogelijkheden van de deelnemers is deze begeleiding meer of minder intensief.

Om gebruik te maken van De BeleefTV is geen internetconnectie nodig. Alleen voor het updaten van het apparaat en remote support is een verbinding met het internet noodzakelijk. Wel is er een werkend stopcontact nodig. 

Eventueel is er eigen content toe te voegen die interessant is voor een individuele bewoner of de groep. Daarnaast is in de meeste applicaties ook het moeilijkheidsniveau aan te passen aan het niveau van het individu/de groep.

Extra informatie:

Doordat de applicaties helemaal zijn afgestemd op de mogelijkheden van de doelgroep, doet de persoon weer mee en beleeft weer succeservaringen. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen. Daarbij zorgt voor een samenhorigheidsgevoel. Tijdens de settings om/met De BeleefTV, leren de zorgmedewerkers de cliënten beter kennen, waardoor ze beter in staat zijn om de zorg aan te bieden op een manier die past bij de client. Verder heeft De BeleefTV bijvoorbeeld ook films die personen met dementie kalmeert. Hier profiteert natuurlijk zowel client als zorgmedewerker van. Daarnaast helpt De BeleefTV ook om het bezoek leuker te maken, waardoor deze in de praktijk in frequentie toeneemt. Een gesprek is vaak ingewikkeld, maar samen naar oude herkenbare beelden kijken en hierover praten of gewoon samen een spelletje spelen is zeer eenvoudig en laagdrempelig.

Verschillende menu's zijn beschikbaar en de prijs is afankelijk van de gekozen menu's:

Menu’s

01. Beleef menu

02. Familie menu

03. Huis van Alijn menu

04. Levend schilderij menu

05. Jukebox menu

06. Tover menu

07. De Spellendoos

08. Smile menu

09. Snoezelmenu

10. Dieren menu

11. Feestdagen menu

12. Natuur menu

13. Frysk menu

14. Vakantie menu

Adviezen:

  • Voor deze technologie is een mantelzorger niet vereist indien de gebruiker zelf de instellingen kan wijzigen. Een mantelzorger of hulp bij gebruik is wel aanbevolen.
  • Deze technologie is aanpasbaar aan de wensen en noden van de gebruiker.
  • Deze technologie kan meteen gebruikt worden, installatie ervan is niet nodig.
  • Om deze technologie te gebruiken is er ondersteuning van een mantelzorger nodig.

Wordt het vergoed?

Nee

Waar kan je het verkrijgen?

BeleefTV website

Gebruikte bronnen:

BeleefTV

Care4More