Gekozen zorgtechnologie: Aimé duomobiel (Pendulum)

Waarvoor dient de technologie?

Wat kan je nog samen delen als je partner lijdt aan dementie en niet meer tot spreken in staat is?

Aimé Houbracken bedacht de duomobiel: twee keer per dag ‘fietste’ hij samen met zijn vrouw met jong dementie Mia, meer dan vijf jaar lang.

De duomobiel is in al zijn eenvoud heel bijzonder. Het product stelt mensen immers voor het eerst in staat om in duo verband te bewegen: een persoon met of zonder dementie neemt de persoon met dementie mee in de draaiende beweging met de voeten of de handen. Op het gevoel kan de begeleidende persoon de snelheid en de richting van de beweging aanpassen aan wat voor de mede gebruiker haalbaar is.

De impact van Aimé de duomobiel is niet enkel fysiek maar ook mentaal. Dankzij het sociaal contact en de muziekmodule met liedjes uit de oude doos beleeft de mede passagier veel deugd aan de dagelijkse fietsbeurten samen met een familielid of mede bewoner die het in zichzelf gekeerd zijn doorbreken.

En motivatie verzekerd : enkel als er beweging wordt gedetecteerd komt er muziek uit de doos !

Observaties leren dat de gemoedstoestand van de gebruikers positief is. Personen die samen fietsen lachen en zingen uit volle borst.

Foto:

Aimé duomobiel (Pendulum)

Hoe werkt het?

Er zijn twee voetpedalen per persoon met eenvoudige velcro-strips om de voeten te fixeren. Eenmaal de personen beginnen te trappen, speelt de luidspreker muziek af van een USB-C stick of van je eigen playlist, die je kan connecteren met je telefoon via Bluetooth.

Aimé kan gebruikt worden met zowel de handen als de voeten. De pedalen kunnen met een eenvoudige klik worden losgemaakt en vervangen door handgrepen. Op die manier kan er ook met de handen gedraaid worden terwijl de duomobiel op de tafel staat.

Extra informatie:

Een gebruikershandleiding is ter beschikking en wordt geïllustreerd met beelden.

De mantelzorger heeft geen werk aan Aimé. Plug en play : de power ON toets indrukken en men kan Aime beginnen gebruiken. Ook voor de eindgebruiker is Aimé zeer eenvoudig : de voeten plaatsen op de steunen en men kan beginnen trappen. De muziek start automatisch zodra de beweging start.

Aimé komt standaard met een 15-tal Vlaamse liedjes. Je eigen muziek kan ook afgespeeld worden door verbinden te maken met de Duomobiel met je smartphone via Bluetooth.

Aimé werkt op batterijen. Deze kunnen worden opgeladen via een USB-C adapter.

Adviezen:

  • Voor deze technologie is een mantelzorger niet vereist indien de gebruiker zelf de instellingen kan wijzigen. Een mantelzorger of hulp bij gebruik is wel aanbevolen.
  • Voor het gebruik van deze technologie is er interactie met de gebruiker nodig.
  • Deze technologie is aanpasbaar aan de wensen en noden van de gebruiker.
  • Deze technologie kan meteen gebruikt worden, installatie ervan is niet nodig.

Wordt het vergoed?

Nee

Waar kan je het verkrijgen?

Via Pendulum website

Gebruikte bronnen:

Pendulum