Gekozen zorgtechnologie: Slimme taststok

Waarvoor dient de technologie?

Een slimme taststok is ontworpen om mensen met een visuele beperking te ondersteunen bij het navigeren en zich verplaatsen in hun omgeving.

Foto:

Slimme taststok

Hoe werkt het?

Een slimme taststok is een modern hulpmiddel dat gebruikmaakt van technologie. Het heeft verschillende kenmerken:

- Sensoren: De slimme taststok heeft ingebouwde sensoren. Deze detecteren obstakels in de omgeven en waarschuwen wanneer er objecten of hindernissen in de buurt zijn. 

- Geluidsfeedback: De slimme taststok geeft geluidsfeedback aan de gebruiker, waardoor ze weten hoe ver obstakels zich bevinden en waar ze zich bevinden ten opzichte van de taststok. 

- Integratie met Smarthone: De slimme taststok kan verbinding maken met een Smartphone via Bluethooth. 

Extra informatie:

Adviezen:

  • Voor deze technologie is een mantelzorger niet vereist indien de gebruiker zelf de instellingen kan wijzigen. Een mantelzorger of hulp bij gebruik is wel aanbevolen.
  • test
  • Bij deze technologie worden extern gegevens opgeslagen. Let bij aanschaf van de technologie erop waar deze gegevens opgeslagen worden, wie er toegang tot heeft en hoe de gegevens beveiligd zijn.
  • Voor het gebruik van deze technologie is er interactie met de gebruiker nodig.
  • Let er op, voordat deze technologie gebruikt kan worden moet deze eerst ge├»nstalleerd worden. Bekijk voor aanschaf hoe dit gebeuren moet.
  • Om deze technologie te gebruiken moeten een aantal dingen aangeleerd worden. Probeer voor aanschaf in te schatten of dit lukt.
  • Houd er rekening mee dat deze technologie meldingen en/of feedback geeft. Bekijk voor aanschaf hoe deze medlingen gegeven worden.
  • De technologie kan aangestuurd worden door spraaktechnologie.

Wordt het vergoed?

Best neem je contact op met je gemeente, zorgkas en/of zorgverzekeraar om de actuele en specifieke informatie te verkrijgen. 

Waar kan je het verkrijgen?

- Medische hulpmiddelenwinkels

- Online retailers

- Opticiens

- Vereniging voor Blinden en Slechtzienden

Gebruikte bronnen:

Slimme taststok Wewalk met app - ThuiszorgWebshop.be